www.flickr.com

perjantaina, heinäkuuta 28, 2006

Merkillinen maailma

Kiinnostava tarkkailu- ja keskustelutehtävä on merkkien metsästäminen ja merkkien luominen. Ihmisen jättämiin merkkeihin liittyy myös vastakulttuurin ja laittoman merkitsemisen puoli, josta voi keskustella. Kaupunkiympäristössä voi tarkkailla esimerkiksi tarroja, seinäkirjoituksia ja graffiteja. Alla saksalaisesta junasta nappaamani kuva, jossa kerrotaan, että erilainen töhriminen maksaa puolitoista miljoonaa euroa vuosittain pelkästään Kölnin asukkaille. Miksi ihmiset merkitsevät ympäristöään?


Alla oleva kuva on alkuviikon Helsingin matkalta. Erilaisista tarroista on tullut osa kaupunkikulttuuria. Tarrojen liimaaminen ei ole laillista. Mutta täytyy sanoa, että kuulun ihmisiin (ja olen siis 100% maalainen), joita tarrat ilahduttavat, viihdyttävät ja joskus hykerryttävät (toisin kuin maali, tarra irtoaa ajan kanssa). Muistan, kun Mox Mäkelällä oli joskus kauan sitten Helsingissä ympäristötaideprojekti, jonka hän toteutti tarroilla.




Merkkien keräämisestä voi tehdä eri kouluasteilla ja eri teemoista hauskoja projekteja. Vaikkapa digikameralla kuvien keräämistä viikon verran ulkomaalaisille tarkoitetuista opasteista ja sitten kielenhuoltoa englannin/venäjän/ym. tunnilla. Hyvä keskustelu voi syntyä esimerkiksi merkkien kulttuurisista tulkinnoista tai kaupallisista tarkoituksista. Miksi ihmiset kantavat merkkejä? Miksi autoihin kiinnitetään merkkejä? Miten identiteettiä ilmaistaan merkeillä? Merkkeillä voi leikkiä oman ajan ilmiöistä. Myös Internet on täynnä merkkejä. Alla muutama esimerkki web 2.0 parodioinnista.


Merkkien keräämisestä voi tehdä vaikka hauskan harrastuksen:

Comments on "Merkillinen maailma"

 

post a comment