www.flickr.com

Oma valokuva
Nimi: Anne Rongas

Nykyisin nettiverkostojen ja oppimisen kanssa (netti)töissä, sometutkailija, 9 vuotta ope/opo, lähes 20 vuotta maanviljelijä, maalaiskansalaisaktivisti Miehikkälä.

Perinteisten harrastusten ystävä (käsillä, luonnossa, ajatuksissa, mielikuvituksella).

CV:n tapainen.

perjantaina, syyskuuta 29, 2006

Lukemisen kulttuuria SuomessaAjattele, miten tärkeä osa arkea sanomalehti on Suomessa. Olin viime viikonloppuna Saksassa. Eräs PISA-seminaari - jälleen siellä. Eivät oikein ymmärtäneet, kun kerroin, että vaikka olenkin kuudetta vuotta opettaja, käsittelen ensimmäistä kertaa PISA-asioita. Eipä meillä Suomessa niitä tutkimustuloksia juuri vatvota. Erittäin hieno tutkimus on julkaistu viime talvena Jyväskylän yliopistossa: eräs voimakkaasti Suomen loistaviin PISA-tuloksiin korreloiva tekijä on sanomalehtien lukeminen.

Toinen kerrassaan verraton asia on suomalainen asenne oppimiseen. Minulla on opokurssilla uussuomalaisia, jotka juuri tänään asiasta keskustellessamme vakuuttivat samaa. Suomessa on sosiaalisesti sallittua, että minkä ikäinen tahansa voi lähteä kouluun tai kurssille. Opiskeluun suhtaudutaan luonnollisesti. Puolalais-italialainen opiskelijani vinkkasi naureskellen ryhmän vanhemmille herroille, että ei teidän ikäiset miehet uskalla Puolassa tai Italiassa lähteä koulun penkille. Ajattele, mikä vaikutus lapsiin ja nuoriin on sillä, että iltaisin koko perhe saattaa lukea omia läksyjään! Tai ainakin lukee ja katselee dokumentteja uteliaana, valmiina oppimaan uutta.

Ja auta armias, jos aamulehti on hukassa, kuinka voi päivä käynnistyä!

Comments on "Lukemisen kulttuuria Suomessa"

 

post a comment